06.

Met dry needling worden triggerpoints met een dunne acupunctuurnaald aangeprikt, waardoor een reflex ontstaat, een korte aanspanning, gevolgd door een directe en langdurige ontspanning van deze spier. We noemen dit dry needling in tegenstelling tot wet needling (het injecteren van een medicament met behulp van een naald). Dit laatste is niet het terrein van de fysiotherapeut, maar van de arts. Het effect van dry needling is deels te verklaren vanuit de spier zelf, maar ook via dat deel van het zenuwstelsel dat bij het voortdurend aanspannen van zo’n vervelende spier betrokken is.

Dry needling is zogezegd een krachtige manier om snel van je klachten af te komen. En de combinatie van fysiotherapie, dry needling en manuele therapie zijn een mooie aanvulling op elkaar als het gaat om klachten van het bewegingsapparaat.

BEHANDELING

Bij een dry needling behandeling leg ik altijd eert uit wat we gaan doen. Hoe het voelt is lastig te omschrijven als je niet weet wat het is. "Alsof je diep van binnen in mijn spieren aan het drukken bent" hoor ik vaak. Zelf omschrijf ik het als een gaatje laten vullen bij de tandarts onder verdoving. Dan voel je wel dat er diep van binnen iets gebeurt, fijn is anders, maar echt pijnlijk is het niet. 

Het daadwerkelijke moment dat er een naaldje in je spieren zit duurt altijd maar kort. De naald blijft niet zitten zoals bij acupunctuur het geval. En ik pas de intensiteit altijd aan op de persoon en je reactie er op.

Verder is het belangrijk om te weten dat je na de behandeling spierpijn krijgt. Dat duurt dus een paar uur en kan tot een paar dagen aanhouden. 

Schermafbeelding 2019-08-13 om 11.28.08.