top of page
04.

2FL gentest bij darmklachten

De 2FL test meet of je een genetische mutatie hebt in het FUT2-gen.

Een mutatie in het FUT2-gen kan leiden tot een verminderde productie van het enzym dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van bepaalde bloedgroepantigenen en fucosyllactose. Dit kan verschillende gevolgen hebben, waaronder:

 • Een verstoorde darmflora/microbioom.

 • Grote kans op voedselintoleranties.

 • Een verhoogd risico op bepaalde darminfecties (zoals Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn).

 • Mogelijk een verminderde opname van bepaalde voedingsstoffen.

 • Te weinig aanmaak van bepaalde bacteriën, m.n. de Bifido-bacteriën. Dat komt, omdat dit gen dan geen 2FL-suikermolecule aanmaakt, het voedsel voor probiotica. Bij ernstige terkorten van die bacteriën zien we ook  zelfs angstig of depressief.

Als je al jarenlang darmklachten hebt en/voedselintoleranties is het raadzaam deze test uit te voeren! Het komt bij 1 op 5 mensen voor (20%). Maar we kunnen het gemakkelijk behandelen met suppletie.

Bij een mutatie in het FUT2-gen kan de opname van bepaalde voedingsstoffen worden beïnvloed, met name:

 • Vitamine B12

 • IJzer

Beide geven bij een tekort een scala aan klachten maar zeker ook vermoeidheid.

Het verminderde vermogen om fucosyllactose te produceren kan leiden tot een verstoorde darmflora en een vermindering van de darm slijmlaag, wat de opname van deze voedingsstoffen kan verslechteren. Als je een mutatie hebt, is het raadzaam om 2-fucosyllactose als supplement in te nemen.

Schermafbeelding 2020-06-07 om 19.02.23.

Bij een positieve 2FL test weet je waarom je al zo lang met darmklachten rondloopt en weinig echt hielp. Je maakt namelijk minder darmslijmvlies (welke zorgt voor bescherming, weerstand en opname van voeding) aan. Gelukkig kunnen we het behandelen met supplementen voor 2-fucosyllactose (darmslijmvliezen), vitamine B12, en mogelijk ook ijzer, afhankelijk van je individuele behoeften.

 

 

De kosten van deze test (onderzoekskosten van het laboratorium, testmateriaal, verzendkosten en het beoordelen van de uitslag) bedragen 299 euro. Dit is exclusief de consulten.

Als je graag deze bloedtest wilt doen, kan je die gemakkelijk thuis afnemen via een vingerprikje. Als nieuwe cliënt bedragen de kosten van het pakket inclusief de gentest 503 euro. Dit is een zelftest dus doe je thuis. Tijdens de intake kan ik eventueel nog uitleg daarover geven. De intake duurt een uur en er wordt direct gestart met je persoonlijke therapieplan. Na drie a vier weken hebben we het tweede contactmoment (30 minuten) en bespreken de uitslag en het vervolg van je behandelplan. Je krijgt dit tevens via de mail. Indien gewenst kan daarna nogmaals een vervolg consult plaats vinden om de toegepaste adviezen en jou huidige situatie te bespreken, maar dat zit niet bij dit pakket in. Het zal dan een gewoon consult bedragen.​

De bloedtest zelf wordt NIET vergoed door de zorgverzekeraar.​ Maar de consulten soms wel.  

De 2FL test en een
persoonlijk behandelplan.

 • Eerste contactmoment waarin jouw gezondheid in kaart wordt gebracht. Dit is een uur.

 • De FUT2 gentest (twv € 299,-).

 • Uitslag na 3 a 4 weken (tweede contactmoment van een half uur).

 • Orthomoleculair plan van aanpak gericht op jouw gezondheid.

 • Vervolgsessies verdere verdieping zijn altijd mogelijk (los consulis is € 68,-).

 • Vragen tussendoor? Geen probleem! 

Gewoon lekker online!

bottom of page