top of page
01.

In de orthomoleculaire geneeskunde staan natuurlijke voedingsstoffen central die het lichaamseigen natuurlijke genezingsproces stimuleren. Klachten behandel ik dus niet met medicatie maar door middel van stoffen die het lichaam zo goed mogelijk dienen en geen schade aanrichten. Daardoor wordt een optimale gezondheid van het lichaam gerealiseerd en de balans hersteld. 

 

Goede voedzame voeding is belangrijk! Onbewerkt voedsel, zoals onze voorouders dat aten, is gezond. Helaas is er een tendens gaande in westerse landen, waaronder Nederland, waarbij ons voedingspatroon de afgelopen decennia sterk veranderd is. Er wordt veel voeding zonder echte voedingswaarde gegeten. Hierbij raakt iemand gevuld, maar niet gevoed.

Dit is te wijten aan de hedendaagse industriële voeding, intensieve landbouw en levensstijl. Er is bij veel mensen een tekort aan voedingsstoffen waardoor allerlei lichtere en zwaardere lichamelijke en mentale klachten kunnen ontstaan. Zo is inmiddels duidelijk dat slechte voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van welvaartsziekten zoals, hart- en vaat ziekten, chronische gewrichtsklachten, kanker en ouderdomsdiabetes.

Andersom kunnen ziekten ook behandeld worden met behulp van voedingsmiddelen. Gezondheid bevorderen kan naast een zo volwaardig mogelijke voeding, ook met voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen. Voedingssupplementen zijn in feite tabletten of capsules die een hoog gehalte bevatten van stoffen die ook in de voeding voorkomen. Het is altijd een aanvulling en geen vervanging. 

 

Zo wordt bij orthomoleculaire geneeskunde met behulp van voeding, suppletie en leefstijl-adviezen aan preventie van allerlei aandoeningen gewerkt. Optimale vitaliteit zou je het kunnen noemen. Mijn hogere doel is ook altijd dat iemand na een behandel traject zich fit en energiek voelt.

Orthomoleculaire voeding en voedingssupplementen kunnen in het algemeen zonder problemen gebruikt worden naast andere behandelingen zoals regulier geneeskundige behandelingen of bijvoorbeeld homeopathie. Toch kunnen soms orthomoleculaire middelen en reguliere medicijnen elkaars werking beïnvloeden. Het is daarom van belang dat een arts, apotheker of therapeut er van op de hoogte is wat u gebruikt.

Lees hier een algemeen voedingsadvies.

Gezond assortiment van gele voedsel

BEHANDELING

Een orthomoleculair arts of therapeut, zoals ikzelf, vraagt naar je fysieke klachten en mentale gesteldheid. Verder is het van belang om nauwkeurig te weten wat je binnen krijgt. In een uitgebreid anamnese formulier vraag ik je dat in te vullen. En tevens je ziektegeschiedenis.

Voordat we elkaar spreken lees ik mij altijd goed in. 

 

Soms is het raadzaam te onderzoeken of er een tekort of een overmaat van bepaalde stoffen in het lichaam aanwezig zijn. Er kan ook spraken zijn van een allergie of overgevoeligheid. Dit kan bijvoorbeeld in bloed, ontlasting of urine gemeten worden. Lees hier meer daarover.

Met alle verkregen gegevens kan ik als behandelaar een persoonlijk behandelplan opstellen. Dit behandelplan zal veelal bestaan uit een aantal voedingsadviezen en één of meerdere voedingssupplementen. Je krijgt van mij al deze adviezen per email na de intake van een uur. Vervolgens plannen 4 tot 5 weken later een vervolgt consult. Meestal is in een maand tijd al veel resultaat behaald. Dat gaan we dan bespreken.

De onderzoeken zelf worden NIET vergoed door de zorgverzekeraar.​ Maar de consulten vaak wel. Kijk hier wat jij terug krijgt.

Bij een behandeling hoort een behandelovereenkomst tussen client en behandelaar. Kijk hier alvast hoe deze er uit ziet.

bottom of page