top of page
Zoeken

Een gezonde regelmatige CYCLUS door het eten van zaden.


Een regelmatige cyclus hangt samen met VRUCHTBAARHEID, hormoonbalans en lachend je menstruatie doorkomen. En daar kunnen we invloed op uitoefenen door het eten van specifieke zaden. 'Hoe kan dat?!' wil je waarschijnlijk weten. Ik leg je dat in dit blog graag uit.


Veel vrouwen hebben last van hormonale klachten. Ik hoor het dagelijks in mijn praktijk. Het lijkt ook steeds vaker voor te komen. Of dat komt doordat het meer geaccepteerd is om over vrouwenklachten te praten, weet ik niet. Maar er werd in 2011 een onderzoek gedaan door Hologic Benelux naar menstruatieproblemen. Zij onderzochten 500 vrouwen tussen de 35 en 50 jaar. Daar kwam uit dat toen al de helft van de Nederlandse vrouwen last heeft (gehad) van overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie. Bijna 44 procent van de onderzochte vrouwen vond buikpijn tijdens de menstruatie de vervelendste klacht. En 1 op de 3 vrouwen gaf aan last te hebben van hormonale hoofdpijn of migraine, stemmingswisselingen en/of langer dan 5 dagen ongesteld zijn.


Dit zijn nog maar een paar voorbeelden van klachten die worden ervaren gedurende de cyclus.


Dat vrouwen in de vruchtbare leeftijd veel meer dan vroeger last hebben van een hormonale disbalans en alle klachten die daarbij horen, wordt ook onderbouwd door statistieken vanuit de reguliere geneeskunde.

Ons vrouwenlichaam is namelijk zeer gevoelig voor invloeden van buitenaf. In de huidige westerse wereld zijn er veel verschillende factoren die de hormoonspiegel kunnen verstoren. Denk bijvoorbeeld aan kunstlicht, hormoonverstoorders in plastic en cosmetica, onvoldoende beweging, consumptie van vlees, soja, cafeïne, suiker, gluten en koemelkproducten. Daar komt bij dat veel vrouwen op een steeds latere leeftijd kinderen krijgen.

Al deze factoren kunnen er voor zorgen dat zowel je cyclus als de menstruatie langer duurt dan normaal. Een lange menstruatie is erg vervelend en niet nodig!

Een cyclus langer dan 35 dagen kan het voorstadium van de OVERGANG aankondigen of gewoon een verstoring in geslachtshormonen betekenen. In beide gevallen ben je minder vruchtbaar.


Daarom kan je starten met bovenstaande hormoonverstorende factoren te vermijden.

En je kan een gezonde en regelmatige cyclus ook stimuleren door het eten van zaden.


Hoe zit dat dan met die zaden?


Zaden eten en maandelijks herhalen is gebaseerd op het idee dat je voeding kunt afstemmen op je maandelijkse cyclus, zodat hormoonfluctuaties beter worden gereguleerd en vrouwelijke klachten afnemen.


De cyclus bestaat uit verschillende fasen.

1) De menstruatie (menstruele fase).

2) De folliculaire fase.

3) De ovulatie fase.

4) De luteale of innesteling fase.

Bij een ideale cyclus van 28 dagen start de ovulatiefase op dag 14 (eisprong). Heb je een kortere of langere cyclus, dan kun je de eisprong herkennen aan het feit dat je midden in je cyclus opeens een meer slijmachtige doorzichtige afscheiding hebt.


Tijdens deze 4 fasen zijn verschillende hormonen van belang. Het gaat met name om oestrogeen en progesteron. Bij deze twee geslachtshormonen gaat het altijd om de verhouding tussen beiden. Als het progesterongehalte in het lichaam te laag is ten opzichte van het oestrogeengehalte, kunnen er allerlei klachten ontstaan. Dat noemen we oestrogeendominantie en dat is vaak de boosdoener.

Het doel van zaden eten is daarom ook om in de eerste helft van de cyclus (fase 1 en 2) oestrogeen te reguleren en in de tweede helft (na de eisprong) van de cyclus het progesterongehalte om zodoende oestrogeendominantie te voorkomen.

Het protocol:

  • Begin op de eerste dag van je menstruatie met het nemen van (gebroken) LIJNZAAD én een theelepel POMPOENPITTEN. Dagelijks een theelepel van beiden zaden door je ontbijt is voldoende. De lijnzaadjes gaan de overtollige oestrogenen blokkeren aangezien ze veel lignanen bevatten. Pompoenpitten zijn rijk aan zink, die de aanmaak van progesteron in het lichaam tijdens de folliculaire fase bevorderen.

  • Start in fase 3 (dat is dag 14 als je een cyclus van 28 dagen zou hebben) met dagelijks een theelepel ZONNEBLOEMPITTEN en tevens een theelepel SESAMZAAD. Die zou je ook door je ontbijt kunnen doen. De zonnebloempit bevat veel seleen, een mineraal dat de lever stimuleert daarmee de hormoonbalans in het algemeen. De kleine sesamzaadjes zijn rijk aan calcium en bevatten eveneens lignanen, die ook weer overtollige oestrogenen blokkeren zodat het verschil in verhouding tussen progesteron en oestrogeen niet te groot wordt.

Alle zaden zijn rijk aan omega 3 - en 6 vetzuren. Dat is ook mooi meegenomen.

Als je hiermee aan de slag gaat merk je wellicht al na de eerste maand al dat je lichaam op een positieve manier reageert: je krijgt meer energie, je huid gaat er beter uitzien, je hebt minder last van hoofdpijn, je borsten zijn minder pijnlijk en je voelt je gewoon prettiger. Het kan ook bijvoorbeeld 3 maanden duren voordat je effect merkt. Geef dus niet direct op.

Is dit wetenschappelijk bewezen?

Nee, niet de combinatie van deze 4 zaden zoals in het protocol. Maar voor allemaal, en m.n. lijnzaad, is veel bewijskracht voor het positieve effect op de cyclus en vrouwenklachten zoals het verminderen van pijnlijke borsten, afname van hoofdpijn en de lengte en heftigheid van de menstruatie. Er zijn bovendien wereldwijd tal van casussen bekend waarbij dit specifieke protocol fantastische effecten had. Zelf doe ik het al lange tijd en mijn cyclus is altijd 29 dagen en ik ben ongeveer 3 dagen ongesteld :)


Ga jij ook op dag 1 van je menstruatie aan de slag met dit protocol?


Reacties zijn zeer welkom.

Bij vragen kan je emaillen naar mail@merelvandervelden.nl


Liefs. Merel.

891 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page