top of page
Zoeken

Voedingsadvies voor mini’s (0 t/m 4 jaar)

Bijgewerkt op: 11 mrt. 2022


Onze kinderen zijn ons meest kostbare bezit. Vaak willen we als ouder ons kind het beste geven. Meer nog dan aan onszelf. We willen het zo goed mogelijk doen, maar er is zo veel informatie en er zijn zoveel wegen naar Rome dat het vaak verwarrend is.

Wat is nou het allerbelangrijkste om op te letten? Ik geef je mijn meest waardevolle tips.

Regel 1; Moeders weten instinctief denk ik altijd wat het beste is. Kijk naar je kind en waar hij of zij behoefte aan heeft. Daarnaast kan je deze onderstaande punten gebruiken voor houvast.


Baby’s:

  • Begin als je baby interesse gaat tonen in jouw eten. Dat is namelijk een duidelijk en natuurlijk teken. Dat zal ongeveer vanaf 5 maanden zijn. Je kan starten met zogenaamde oefenhapjes. Er komt nog niet veel binnen en dat is ook niet het doel. Voor de darmen is dat ook goed want die kunnen nog niet veel hebben nu. Het gaat om de smaken leren kennen en in aanraking komen met eten. Je zou bijvoorbeeld iets op je (schone!) vingertop kunnen doen of op een daarvoor gemaakt baby-lepeltje. Heeft je baby nog helemaal geen interesse hierin? Wacht dan tot 6 maanden, maar ook niet later!

  • Kies altijd eerst voor groenten. Fruit gaan kinderen namelijk toch wel lekker vinden op den duur. Groenten is het allerbelangrijkste!

  • Vanaf 6 maanden kan je echt gaan beginnen met de hapjes.

  • Kies voor biologische groenten en maak daar papjes van. Broccoli, bloemkool, pastinaak, zoete aardappel, wortel, pompoen en avocado zijn goed om mee te beginnen. Als je de groenten (behalve avocado) kookt en het tot pap pureert kan je dit als ijsblokjes invriezen. Geef iedere dag een blokje (deze kan je au bain-marie opwarmen tot het lauw is).

  • Geef minimaal 3 dagen op rij hetzelfde.

  • Time de eerste hapjes halverwege de ochtend. Niet in de middag of avond. Als je baby het nog niet goed kan verteren heeft hij/zij daar tenminste 's nachts geen last van.

  • Als het allemaal goed lijkt te gaan, dus je baby lijkt geen moeite te hebben met de vertering, dan kan je de hapjes verplaatsen naar de namiddag. Als dat ook goed gaat kan je in de ochtend gaan starten met een fruit-hapje. Kies ook hier weer voor biologisch (-dynamisch) fruit zoals peer, banaan, appel en aardbei.

  • Heeft je baby wel problemen met de vertering (extra stinkende ontlasting, spugen, krampen en/of winderigheid) geef het dan een tijdje niet.

  • Vanaf 8 maanden kan je ook volle yoghurt, een broodkorstje, biologisch eitje (m.n. het eigeel), pindakaas (100% bio en smooth, dus zonder stukjes) en kaas gaan geven. Kies bij voorkeur voor geitenyoghurt en -kaas. Als je brood geeft kies dan voor Speltbrood. Dat bevat wel gluten in maar die zijn beter te verteren dan tarwe. Kinderen moeten wel in aanraking komen met gluten om de kans op allergieën te minimaliseren maar we willen zeker niet te veel geven. Pas na 1 jaar kan je ook volkoren tarwebrood gaan geven. Maar wissel dat af met glutenvrij en spelt. Het is belangrijk om te weten dat deze producten langzaam aan geintroduceert moeten worden. Zorg dat groente altijd de basis blijft en bovenstaande producen ter aanvulling gegeven worden. Het hier om het in aanraking komen met deze producten. Niet zoveel om je baby er veel van te laten eten. Zo verklein je de kans op allergieen en exzeem.

  • Na 1 jaar kan je af en toe ook vis en vlees gaan toevoegen. Liever niet dagelijks vlees! Wissel vis, vlees en vega af en kies hoofdzakelijk voor (uiteraard weer biologische) kip. ook hier weer; groenten moet de basis blijven.


NOOT: zit er een voedselallergie in de familie? Kies dan al eerder voor juist die producten waar het familielid gevoelig of allergisch voor is. Zo zou je bij een moeder met een pinda-allergie al vanaf 4 maanden een beetje pindakaas op je vinger kunnen smeren en de baby daaraan laten sabbelen. Doe dit wel onder begeleiding van een kindertherapeut.



Vanaf 1 jaar;

  • Geef kinderen zo min mogelijk suiker!!! Er zijn heel veel gezonde variaties te bedenken. Als ontbijt kan je bijvoorbeeld kiezen voor havermout, geitenyoghurt, bananen-pannenkoekjes, chiapudding, etc.

  • Broodbeleg: hummus (bij voorkeur zelf gemaakt), avocado, een eitje, 100% pindakaas of andere notenpasta’s 100%, geitenkaas, groenten spread, fruitspread (geen jam dus) of een enkele keer kipfilet. We willen liever geen vleeswaren en smeerkaas geven geven. Daar zitten suikers en de verkeerde (trans-)vetten in. Chocopasta, hagelslag en jam is op latere leeftijd helaas niet echt ontkomen aan (op school, bij vriendjes, opa en oma etc.). Geef dat daarom niet voordat een kind 4 jaar is. Hopelijk zijn ze dan zo gewend aan voedzamer beleg dat ze dat ook gewoon blijven eten :)

  • Ook voor kinderen geldt de 80-20 regel. Natuurlijk mogen ze af en toe wat zoets (20%), maar als ze jong zijn leg jij de basis voor de rest van zijn/haar leven, dus geef weinig zoetigheid zolang je het zelf nog in de hand hebt!

De krentenbollen en croissants zitten bomvol suikers en slechte vetten. Die schaal ik dus bijvoorbeeld ook onder de 20%. Geef die als traktatie en extraatje, maar zie dit niet als voedzaam.
  • Avondeten: zorg dat je kind ook nu dagelijks groenten eet. Je kan terwijl jij aan het koken ben alvast een ‘snack-bordje’ geven met daarop komkommer, snoep-tomaatjes, (zoete) paprika, wortel, etc. Snijdt de tomaatjes altijd in 4 partjes. Net als bij druiven overigens. Dus niet door de helft maar in 4-en voor de veiligheid!

  • Groentesoepjes en smoothies doen het vaak ook goed.


TIP: laat je kind regelmatig helpen met koken. Maak het leuk! Dat helpt enorm weet ik.



Tot slot nog even iets over zuivel:

Koezuivel sowieso zo min mogelijk geven vanaf 4 jaar. Krijgt jouw kind dagelijks yoghurt als ontbijt? Kies dan voor volle geitenyoghurt en die ene keer koezuivel mag een uitzondering zijn. In koezuivel zitten groeihormonen, antibiotica en het eiwit caseïne wat het endorfinesysteem beïnvloedt. Allemaal dingen waarvan je niet wil dat je kind ze binnenkrijgt. Vanaf ongeveer 4 jaar kunnen mensen lactose minder goed verteren omdat het eiwit lactase (wat de lactose afbreekt) in ons lichaam sterk afneemt. Melk kan je beter vervangen plantaardige melk of weer geitenmelk-producten. In borstvoeding zit overigens veel lactase wat de natuurlijke lactose doet balanceren. Geef je jouw kind rauwe koemelk (dus direct van de koe) dan zit daar net als bij moedermelk ook lactase in waardoor het wel goed is. Maar koop je de melk in de winkel, dan is door het verwerkingsproces de lactase verdwenen.


Denk je; “Dan koop ik toch lactose-vrije yoghurt en melk” dan moet ik je teleurstellen. Dit is een zeer bewerkt product wat nog altijd de bovengenoemde producten bezit. Met andere woorden; liever geen koezuivel meer geven aan je kind ouder dan 4.

359 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page