top of page
Zoeken

Max 20 eetmomenten per week is super gezond.

Hoe vaak je eet is net zo belangrijk als wat je eet!

Het aantal eetmomenten op een dag is van essentieel belang voor je hormoonhuishouding, gemoedstoestand en daarmee algehele gezondheid. De Richtlijnen Gezonde Voeding (= de Schijf van Vijf) geven aan dat je per dag 6 maaltijden moet nemen. Dat is echt zó achterhaald!

Mensen die zo vaak kleine beetjes eten of geen maaltijden kunnen overslaan zijn waarschijnlijk insulineresistent. Dat is een hormonale disbalans en het voorstadium van diabetes mellitus type 2 (suikerziekte).


Velen onderzoeken tonen aan dat als we iets in onze mond stoppen wat voedingswaarde bevat of zelfs maar onze zintuigen stimuleert, het immuunsysteem wordt geactiveerd. Zodra het immuunsysteem geactiveerd wordt kost dat energie. Zoveel energie dat het de bekende after-dinner dips geeft.

Hoe vaak moet je dan wel eten?

Heel simpel; de richtlijn vanuit de orthomoleculaire geneeskunde is maximaal 3 eetmomenten op een dag. Minder mag. Liever 2 of 3 grote porties dan kleine beetjes verspreid over de dag.

Dit is dus het tegenovergestelde van wat ‘de Schijf van Vijf’ adviseert.

Maximaal 3 eetmomenten per dag is eigenlijk heel logisch. Want evolutionair gezien was er ook niet continu eten voorradig. Er waren dagen of zelfs weken dat er helemaal niets te eten was. Ondanks dat we nu meer dan 12 duizend jaar verder zijn functioneert ons lichaam daar nog wel het beste bij. De basis die daaraan ten grondslag ligt is dat als je niets te eten hebt het lichaam in eerste instantie hormonen aanmaakt die ervoor zorgen dat je actiever wordt en wilt gaan bewegen. Men kon dus juist des te beter blijven jagen, eten verzamelen, etc. Hierdoor werden de kansen op overleven voor de oermens vergroot.


Zelf heb ik al vele malen ervaren hoe is om te vasten en toch te werken, sporten en mijn huishouden draaiende te houden. Tijdens dat vasten merkte ik al na 2 dagen dat ik juist energie kreeg en helderder kon nadenken. Maanden lang is niet zo slim.


Maar stel je eet twee keer per dag een goede, voedzame maaltijd en je vast een dag per maand dan zal je je vrijwel zeker beter voelen dan wanneer je zes eetmomenten per dag hebt, dag in dag uit. Eens per jaar 3 – 5 dagen vasten geeft je ook een mooie reset. Je raakt hormonaal weer volledig in balans en daarnaast zal je zonder twijfel trots zijn op jezelf. Een euforisch gevoel dus :)

Het lichaam gaat ook niet in een spaarstand als je vast. De stofwisseling gaat juist omhoog. Bij zowel vrouwen als mannen na 36 uur gemiddeld met 10% en na 84 uur vasten zelfs met 14%.

Je kan ook gewoon sporten op een nuchtere maag. Sterker nog, dat is sowieso het beste voor je hormoonhuishouding. Sport eerst, eet vervolgens en ga daarna lekker uitrusten. Dat is de beste volgorde. Voor je spijsvertering is namelijk rust nodig. Dus niet eten dan gaan sporten.

Daar kan je meer over lezen in mijn GRATIS EBOOK HORMOONBALANS. Dit is de LINK naar het EBOOK.


Wat kan je nemen op de dag(-en) dat je vast?

Drink alleen water, kruidenthee en groentesappen (3x 300 ml per dag).


Dit bovenstaande gaat overigens niet op voor zwangere vrouwen of lactatie. Die dames worden functioneel insulineresistent. Dat betekend dat het lichaam vaker om eten vraagt en dat is allen in hun geval de bedoeling.

Mensen met diabetes mellitus kunnen ook niet zomaar overgaan op maximaal 3 maaltijden per dag. Dat zou uiteindelijk wel de allerbeste therapie zijn! Maar daar moet langzaam en onder begeleiding naar toe gewerkt worden.


CONCLUSIE:
  • Eet alleen als je echt trek hebt. Vaak heb je gewoon dorst namelijk. Heb je voldoende water gedronken maar toch nog trek, kies dan voor een voedzame maaltijd.

  • Zorg dat er minimaal 5 uur tussen je eetmomenten zit.

  • Neem geen tussendoortjes meer maar maak er een gewoonte van dat een halve liter water jouw tussendoortje wordt. Dat is erg gezond en maakt het veel makkelijker om over te gaan naar 2 a 3 eetmomenten per dag.

  • Zeg dus gewoon 'nee dank je' als je op bezoek bent.

  • Vast ook eens een dag (alleen sappen nemen).

  • Kies voor suikervrij en onbewerkte voeding.

Succes!


Vragen of wil je begeleiding hierbij? Email mij; mail@merelvandervelden.nl


Lieve groeten,

Merel.


839 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page